Le Champ du Beau - Vakantieboerderij - Frankrijk

 

 
 

 

Home
In en om de boerderij
Omgeving
En nog meer in de omgeving
Foto's
Tarieven
Beschikbaarheid
Contact


 

Autun:

Dertig kilometer van Le Champ du Beau  ligt de historische stad Autun.
Het is één van de oudste steden van Bourgondië. In 15 v. Chr. stichtte keizer Augustus de naar hem vernoemde nederzetting Augustodunum, die de plaats innam van Bibracte (op Mont Beuvray), het centrum van de Aeduers. Autun - met op zijn hoogtepunt 100.000 inwoners - verwierf al snel door alle pracht en praal de bijnaam 'soror et aemula Romae' (zuster en rivale van Rome).
Het stadje, dat gedeeltelijk tegen een heuvel is gebouwd heeft een groot centraal plein met een kathedraal die s’avonds feestelijk verlicht is. Slenterend door de smalle straatjes komt u zeker een bordje tegen dat u de weg wijst naar het oude Romeinse amfitheater. In het hoogseizoen rijdt er door de stad een treintje die u voert langs andere interessante historische gebouwen. U kunt voor de uitleg die in het treintje gegeven wordt aangeven het in het Nederlands te willen horen. Vrijdags gonst het in het centrum van de bedrijvigheid. Kooplui hebben dan hun handel op het centrale plein uitgestald en in de nabijgelegen markthal verkopen boeren uit de omgeving hun plattelandsproducten.

Wijnstad Beaune:

Zestig kilometer noordelijk van Le Champ du Beau vindt u het wijncentrum van de Bourgogne; de stad Beaune. Rond deze stad zijn vele caves te bezoeken waar u kunt zien hoe wijn gemaakt wordt en waar u kunt genieten van de vele verschillende wijnen.
Natuurlijk mag een wijnmuseum niet ontbreken  het is gehuisvest in het schitterende Hôtel des Ducs de Bourgogne. Dit herenhuis heeft een schitterende laatgotische gevel en een mooie binnenplaats. Het huis dateert uit de veertiende en de zestiende eeuw en diende als woning van de hertogen. De ruimte waar de druiven werden geperst behoort tot het oudste gedeelte, de portiersloge uit de 15 e eeuw. Het Musée du Vin de Bourgogne is er in gehuisvest
De belangrijkste bezienswaardigheid van Beaune is het befaamde Hôtel-Dieu. Dit voormalige hospitaal is in 1443 gebouwd. Een bezoek aan het schitterende gebouw is ook interessant voor liefhebbers van Vlaamse primitieven. Het Hôtel-Dieu herbergt namelijk een beroemd veelluik van Rogier van der Weyden . In de stad zijn nog andere bezienswaardigheden. Deze kunnen echter niet concurreren met dit schitterende gebouw.
Beaune beschikt over een oud centrum dat gemakkelijk te voet kan worden bezichtigd. De historische kern is omgeven door stadswallen. De bouw van deze verdedigingswerken begon eind vijftiende eeuw en duurde tot ca. 1550. Er zijn meerdere bastions en torens bewaard gebleven.
In Beaune bevinden zich ook twee interessante kerken, namelijk
de Collégionale Notre-Dame en de Saint Nicolas. De laatstgenoemde bevindt zich buiten de historische kern. Deze romaanse kerk uit de twaalfde en dertiende eeuw bevindt zich op loopafstand van het centrum. Op het timpaan boven de ingang is een romaanse afbeelding van Sint Nicolas, de patroon van onder andere kinderen. In 1969 is deze legendarische figuur van de lijst van heiligen gehaald omwille van de vaagheid van zijn historische wortels. Sinterklaas en de kerstman zijn afgeleid van deze legendarische figuur.

Mont Beuvray:

Op  ongeveer 20 kilometer van Le champ du Beau ligt Mont Beuvray. Op deze berg zijn een aantal jaren geleden de resten gevonden van een Gallische nederzetting. Intensieve opgravingen, die aan de gang zijn terwijl u de plaats bezoekt, leggen een steeds groter deel bloot van wat eens een belangrijke Gallishe stad was. Op bepaalde dagen is er een Nederlandse gids aanwezig die ook voor kinderen zeer boeiend over de opgravingen kan vertellen. Het museum is zeker een bezoek waard. Ook daar is de uitleg in het Nederlands te volgen. www.bibracte.fr
Bezichtiging van Bibracte en van het erbij behorende museum is van harte aanbevolen. In het museum zijn koptelefoons te leen met cassettes in het Nederlands, terwijl in het toeristenseizoen bij de opgravingen dagelijks om half twee rondleidingen zijn door een  Nederlands sprekende gids! 
Cluny:
Met o.a. de abdij van Cluny gesticht in 910, was in de middeleeuwen de machtigste benedictijnerabij van het  Westen.
De hartstochtelijke liefhebbers van klassieke muziek zullen steevast aanwezig zijn op het festival van klassieke muziek, de grote Uren van Cluny, dat jaarlijks plaats heeft in juli en augustus.

De Tempel van de duizend boeddha’s:
Omgeven door glooiende groene heuvels en de rivier Arroux vindt u een architectonisch meesterwerk uniek in Europa met de tempel, de fontein van de weelde, de kleine tempel van het licht, 35 kleine tcheutens welke gebouwd zijn op een smalle muur die het complex omheind, en dit alles in een park gedecoreerd met gebedsvlaggen.
De tempel is bouwd volgens het model Samye, de eerste tempel die in Tibet gebouwd werd, bestaat de tempel van de 1000 boeddha’s uit drie levels, welke het lichaam, het woord en de geest symboliseren van alle boeddha’s.
Mille Bouddhas
De tempel vindt men vlak bij le Creusot, Montceau les Mines, 30 km ten zuiden van Autun.

 

 
©Le Champ du Beau | E-mail: info@lechampdubeau.nl | Webdesign Jennie Greven
Porte arroux AutunBeauneMuseum BibracteRivier etang sur arroux